Pavyzdžio numeris: | NF0006 |
Genties lotyniškas pavadinimas: | Glyceria |
Hibridinės rūšies ženklas: | |
Rūšies epitetas lotyniškai: | fluitans |
Rūšies vardo autorius: | (L.)R.Br. |
Vidurūšinio taksono rangas: | |
Vidurūšinio taksono epitetas lotyniškai: | |
Vidurūšinio taksono vardo autorius: | |
Vidurušinio taksono rangas lietuviškai: | |
Veislės (hibrido, genetinės medžiagos) pavadinimas: | |
Genties lietuviškas pavadinimas: | monažolė |
Rūšies epitetas lietuviškai: | paprastoji |
Vidurūšinio taksono epitetas lietuviškai: | |
Pavyzdžio donoras (asmuo ar organizacija): | |
Pavyzdžio paėmimo vieta (jei augalas iš natūralios buveinės): | Kairėnai |
Pavyzdžio donoro ar paėmimo vietos šalis: | Lithuania |
Pavyzdžio gavimo data: | |
Aprašymas: | Paprastoji monažolė (Glyceria fluitans) Daugiametis, 30—120 cm aukščio, su šakniastiebiu ir šliaužiančiais požeminiais ūgliais augalas.Stiebas kylantis, lygus. Lapai linijiški, (2) 5—8 (10) mm pločio, šiurkštūs; jų makštys suplotos; liežuvėlis apie 5 mm ilgio, bukas arba susiplaišiojęs. Šluotelė ilga, iki 40 (50) cm ilgio, siaura, vienašalė, dažnai pertrauktinė, kartais žiedynas beveik varpiškas; šluotelės šakutės šiurkštokos, apatinės atsišakoja nuo pagrindinės žiedyno ašies po 2—3 kartu, trumpiausioji iš jų turi tik vieną varputę. Varputės cilindriškos, 15—25 mm ilgio, balsvos, turi po 7—11 žiedų. Varpažvyniai trumpi, 3—4 mm ilgio, plėviški. Apatinysis žiedažvynis pailgas, lancetiškas, 5—7 mm ilgio, jo ilgis 3 kartus didesnis už plotį, viršūnėje staigiai nusmailėjantis, turi 7 išsišovusiais gyslas. Žydi nuo VI mėnesio iki rudens. Sėklos subręsta vienu metu. Auga pelkėtose pievose ir negiliai vandenyje — paupiuose, pagrioviuose, paežerėse, prie kanalų bei aukštapelkių ežerokšnių. Dažnas. Jaunas augalas yra gera pašarinė žolė, bet subręsdamas greitai netenka žymios maistingų medžiagų dalies. Tinka silosui. Grūdai tinka žmogaus maistui ir naminiams paukščiams. Mėgsta juos ir žuvys. Seniau kai kuriuose kraštuose (ypač Švedijoje, Lenkijoje, Rytų Vokietijoje) jie buvo gausiai renkami ir vartojami košei virti. |